Депутатът Бояджиев разочарован от работата в парламента: 6 месеца не сме приели и един закон, само изменения
Депутатът Бояджиев разочарован от работата в парламента: 6 месеца не сме приели и един закон, само изменения / netinfo
Разочарованието си от работата в 44-тото Народно събрание изрази пред журналисти в Разград депутатът от БСП Денчо Бояджиев. По думите му проектозаконите, които народните представители от БСП са внесли, се задържат и влизат в пленарна зала едва когато управляващите от ГЕРБ изготвят алтернативен проектозакон. Така за шестте месеца, откак бе сформиран парламентът, се приемат само изменения в закони, като единственият нормативен документ, приет с консенсус, са измененията в ГПК, свързани с дейността на съдия-изпълнителите и колекторските фирми – каза Бояджиев. Той предположи, че първият изцяло нов закон вероятно ще е този срещу корупцията.
Разградският народен представител съобщи още, че БСП е сезирала Конституционния съд във връзка с незаконното според социалистите преразпределение на бюджетния излишък с решение на Министерски съвет, а не на парламента. Бившият кмет направи аналогия с измененията в общинските бюджети, които се извършват с решения на Общинските съвети, а не на градоначалниците. Бояджиев обаче призна, че този способ за разпределение на пари от бюджетния излишък за „наши“ общини се е използвал от всички политически сили, управлявали досега. Според него причината за наличие на бюджетен излишък в момента са занижените заложени в предходната година параметри на изпълнение на бюджета. Той коментира още, че с нивото на икономическия растеж, с който премиерът Бойко Борисов се хвали, се спекулира, всъщност между 2 и 4% ръст е нормален, Бояджиев припомни, че през 1990 г. икономическият ръст на България е бил 8%.
Депутатът от БСП коментира и актуалната тема в парламента със състоянието на граничната мрежа между България и Турция. Бояджиев съобщи, че филмът на Елена Йончева на тази тема ще бъде излъчен през следващата седмица или в сградата на БСП на „Позитано“20 или в кафето на Народното събрание.