Деца програмират робота Робчо как да изхвърля боклука разделно
Деца програмират робота Робчо как да изхвърля боклука разделно / netinfo

75 деца от ОУ“Васил Левски-Разград участват в най-новия проект на училището. Той е част от програмата „Роботика за България“. 180 учебни заведения са кандидатствали за включване в нея, одобрените са 17.

От всяко училище са обучени за ментори по двама педагози, разградските са преподавателят по информатика и информационни технологии Венелин Николов и преподавателката по английски език Цветанка Пенчева. Ние не учим, а напътстваме децата – обясниха те днес при представяне на проекта.

Ученици от 4 до 7 клас са включени в школата по роботика, всеки петък за участие в нея пристигат и две деца от ОУ“Любен Каравелов“ в Попово. Малчуганите са разделени в 4 отбора, основното е да се научат да работят в екип – обясняват двамата педагози.

Децата се обучават в продължение на 6 месеца, като на всеки 30 дни ще бъдат изпитвани онлайн до какво ниво са достигнали. Те ще трябва да обясняват всеки етап от свършената работа, като догодина това ще става на английски език. Задачите пред учениците от 17-те училища са абсолютно еднакви. Те са получили комплект „Lego“ с програмируем модул „Mindstorm educations 45544“ и състезателно поле, което само дооборудват, също с предварителни указания, за са идентични условията при всички отбори. Целта е да се програмира робот, който да изпълнява мисии, свързани с опазването на околната среда – по състезателното поле той изхвърля разделно отпадъци.

Деца програмират робота Робчо как да изхвърля боклука разделно
netinfo

Екип „Qwerty“ днес представи първите стъпки на своя робот Robcho, той вече знае как да се придвижва по зададена черна линия. До месец май догодина трябва да е опознал цялото трасе и да изхвърля боклука за 2 минути. Тогава е националното състезание, на което ще бъде определен националния отбор на България, който ще представя страната на световната „LEGO League“ в Германия.

Програмата „Роботика за България“ се организира в страната по идея на „Работилница за граждански инициативи и с финансовата подкрепа на SAP Labs България.