Българчета от Вашингтон идват в Разград следващото лято
Българчета от Вашингтон идват в Разград следващото лято / Областна администрация-Разград
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова се срещнаха с Бойка Попова - академичен директор на училище „Христо Ботев“ във Вашингтон - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград. На работен обяд заедно с разградския педагог Здравко Душков, който е гостувал на българското училище в американската столица, те обсъдиха възможностите за съдействие, което Областна администрация може да окаже на управата на учебното заведение в нейни бъдещи проекти.
Бойка Попова е родом от Разград, в САЩ е от 2002 г., има свой бизнес там. Училище „Христо Ботев“ е създала преди 3 години, в него учат 53 деца на семейства на български емигранти в Щатите. Учебните часове се провеждат в неделя. Получаваме финансово подпомагане от българската държава, която е сред малкото страни в света, които оказват подобна подкрепа – разказа Попова. Освен децата, ангажирани с образователната институция са и родителите, които са сформирали фолклорен танцов състав към училището. Попова организира и културни събития за българската общност във Вашингтон.
В Разград българското училище във Вашингтон реализира общи проекти с ОУ“Васил Левски“ – каза още  Попова. Сред предстоящите общи инициативи е посещение на група ученици от училище „Христо Ботев“ в Разград. Свещарската гробница, Демир баба теке и къщата с дърворезбите в Малък Поровец са включени в маршрута на визитата им следващото лято. Заместник областният управител Нурие Црънгалова предложи децата да посетят и зоокъта в ОУ“Виделина“. За утрешния ден тя организира среща на Попова с управата на училището в село Сейдол.
Обсъдени бяха и възможностите къде биха могли да отседнат децата при посещението си в Лудогорието.
Областният управител Гюнай Хюсмен поздрави г-жа Попова за това, че поддържа родолюбивия дух на българите във Вашингтон и й пожела да среща още повече съмишленици в благородната си кауза,
Двамата си размениха сувенири, Попова обяви, че смята в първия учебен ден през тази есен да открие изложба от прекрасните сувенири, които е получила като подаръци от представители на различни институции и организации в Разград. Приносът на Областна администрация-Разград в тази експозиция е рисунка на разградската художничка Таня Стоянова на забележителности от Разград.