БСП: Тотален мор е в община Разград
БСП: Тотален мор е в община Разград / Радка Минчева
По следата на управлението на община Разград от ГЕРБ опозицията БСП направи отчет на свършеното от градоначалника и обяви своята предизборна кампания за открита. В пресконференцията на социалистите участва местната „тежка артилерия“ на червените: депутатът и бивш кмет Денчо Бояджиев, общинският партиен лидер Добрин Добрев, общинският съветник и основен говорител на опозицията в местния парламент Стоян Димитров и председателя на групата общински съветници Елка Неделчева.
Четиримата повече от час споделяха факти от обществения и политическия живот на община Разград, заедно с техния анализ на събитията.

Изобилстваше и от квалификации, една от които използвахме за заглавие. „Тотален мор“ бе коментарът за състоянието на местната администрация, от която според социалистите през последните 2 години са освободени по различни способи 70 човека – експерти в своите сфери, са направени съмнителни назначения на хора, които не знаят какво да работят.

Относно кадровия потенциал от БСП коментираха и назначенията на заместник-кмета Ердинч Хасанов, който според тях използва кадрова банка за социалните институции е от Ясеновец. Социалистите обясниха още, че структурата на общинска администрация не е променяна с решение на Общинския съвет, а са правени неправомерни изменения с кметски заповеди.

Депутатът Бояджиев коментира, че не за двете години управление на ГЕРБ в Разград не се е случило обещаното привличане на инвестиции – и държавни, и частни. Средствата по неговите сметки са дори по-малко от в съседни по-малки общини.

Той пресметнал какви пари е отпуснало правителството по постановления в този период, община Разград е получила 1 милион лева еднократно за ремонти на пътища, докато Исперих през 2016 г. е получила 1 500 000 лева, Лозница веднъж 400 000 и втори пък 850 000 лева, Цар Калоян – съответно 400 000 и 600 000 лева. Търговище пък получили от държавата 2 350 000 лева, Силистра – 2 милиона лева, Кърджали – само за селата в общината – 1 400 000 лева.

Единственото нещо, за което Бояджиев похвали своя наследник, бе изсичането на дърветата и храстите в коритото на река Бели Лом. Има обаче и забележка, че лъсналите след това боклуци още не са почистени.

Бояджиев припомни, че проектите по Инвестиционната програма, част от реализацията на които стартира, всъщност са подготвени от предишната администрация и са били на стойност близо 20 милиона лева. Имало и резервни проекти за още 10 милиона, те се отпускат ако съответната община реализира в срок одобрените проекти. Бояджиев изрази съмнение, че община Разград ще е сред тези общини.

Допълни, че проектът за Орел ще се реализира само в две трети от територията на квартала, което вероятно ще породи гражданско недоволство. Той прогнозира и назряващ екологичен проблем с Регионалното депо за отпадъци, което в края на 2018 г. ще се препълни, а няма планирано изграждане на нова клетка или на съоръжение за преработка на отпадъците.

Бояджиев анализира и състоянието на общинските предприятия, които според него не се ръководят ефективно: в „Разградлес“ са прехвърлили част от дейността си на частна фирма и са ликвидирали горските стражари, вследствие на което се сече безконтролно, „Паркстрой“ не поддържа в добро състояние зелените площи и градът е „брадясъл“, „Ремонтстрой“ не поддържат уличното осветление.

Добрин Добрев пък отхвърли обвиненията към предишното ръководство по отношение на забавяне на реализацията на Програмата за безплатното саниране, като от своя страна нарече „забавено“ и „извън всякакъв строителен сезон“ извършването на строителните работи.

Стоян Димитров нарече управлението немощно по отношение на решаване на важни обществени проблеми като този за неприятните миризми в областния град, по отношение на който кметът д-р Валентин Василев обяви, че решаването му не е в неговите компетенции. Димитров обаче му даде жокер, като припомни решение на Районен съд-Разград, в което се потвърждава наложена санкция  на конкретен извършител на това нарушение. Съветникът  обяви, че Разград е най-малко посещавания от представители на правителството областен град, единствено Цветан Цветанов се появява – допълни той.

Димитров коментира още, че кметът проявява дребнавост и отмъстителност, като даде за пример наказателната акция към жителите на Гецово, които не гласуваха за кандидата на ГЕРБ за нов кмет, след което Капанският събор бе преместен от селото към местността „Пчелина“.

Председателят на групата общински съветници от БСП и на комисията по култура Елка Неделчева коментира културната политика на новата местна власт със силно трагични нотки, заявявайки, че вече ги няма Белите нощи, Капанският събор е преместен, конкурсът „Децата на България“ тази година не се проведе, а Панаирът на киселото мляко е бил пародия тази години.

Тя изрази притеснение и относно съществуването на Капанския ансамбъл, мнозина от изпълнителите в него вече напускали, социалистите допълниха, че в културната институция вече има култ към личността – новият художествен ръководител си сложил портрет на кмета в рамка на стената.

В края на пресконференцията Бояджиев уточни, че това е било началото на предизборната кампания на БСП за следващите местни избори.