БСП-Разград празнува 125 години заедно с Корнелия Нинова
БСП-Разград празнува 125 години заедно с Корнелия Нинова / Радка Минчева
Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще е гост на тържествата, посветени на 125 години от създаването на разградската партийна организация на 3 ноември. Това съобщи председателят на Общинския съвет на БСП-Разград Добрин Добрев.

Подготовката за отбелязването на юбилейната годишнина е започнала още в началото на годината, когато по инициатива на младежката организация на БСП стартирала акция „Памет“. Издирени са имена на участници в социалистическата съпротива, ветерани на партията, и техни наследници.

Картотекирани са паметници и паметни плочи, свързани с историята на БСП. На територията на община Разград те са 43. С 5000 лева, част от които дарение, както и с доброволен труд, са ремонтирани 8 паметника – 7 в Разград и 1 в Ушинци. Част от акция „Памет“ е и инициативата от 1 до 3 ноември да бъдат поставени цветя на всички картотекирани паметници.

Кулминацията на отбелязването на годишнината на БСП-Разград е на 3 ноември, петък. Програмата включва две събития. От 15,30 ч. пред Мемориал-костница „Братска могила“ в Градския парк ще бъде извършено поклонение пред паметта на загиналите герои от Лудогорието в антифашистката съпротива.

В 18:00 часа в зала „Филхармония“ пък е тържествената среща, посветена на 125-дишинана от създаването на разградската партийна организация. На нея са поканени наследници на антифашисти от общината, лидери на организации на БСП от Североизточна България. В концертната програма участват Милица Божинова и Асен Масларски.

Общинският лидер на БСП-Разград Добрин Добрев припомни, че разградската организация се счита за една от най-старите в страната. Тя е създадена година след Бузлуджанския конгрес. Съобщение за това е публикувано на 24 декември 1892 г.  във вестник „Работник“. Данни за организирано социалистическо движение в Разград обаче има и преди Бузлуджа – обяви Добрев.

През 1890 г. в разградската гимназия има марксическа самообразователна група, в която членуват ученици от горните класове и учители. През 1891 г. за социалистическа пропаганда са арестувани трима гимназиални учители: Антон Страшимиров, Борис Сакъзов и Атанас Мустаков. Първите социалисти в Разград са учредители и на синдикалното движение в региона. През 1894 г. са създадени печатарски синдикат, профсъюзи на обущарите и шивачите.

Към днешна дата социалистите в община Разград са 806. Сред изненадите за тях на честването ще са изработени рекламни материали за годишнината, включително магнитче с лика на Димитър Благоев.