/ ThinkStock/Getty Images
Екзотична змия избяга от зоомагазин в търговски център „Гранд“ в Пловдив, съобщи за Дарик говорителят на местната пожарна инспектор Цвятко Дешев. Изчезналото животно е боа, дълга над 1.30 метра и тежи около 8 кг. Змията е напуснала местообитанието си, след като е счупила стъклата на терариума, в който е живеела. Районът е отцепен, влечугото се издирва от полицаи и пожарникари.

Първоначалните информации, че избягалата змия е питон, бяха опровергани, като стана известно, че тя е боа. По последни данни тя е от вида жълта анаконда.
 
Сигнал, че голяма змия пълзи по окачения таван на втория етаж в търговския център е постъпил на телефон 112 в 11.25 часа. Незабавно на място са изпратени екипи от Регионалната дирекция по защита на населението, сектор "Специализирани оперативни дейности" и полицаи от Четвърто районно управление, казаха още от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Предполага се, че влечугото се е промушило или в някоя от вентилационните шахти, или в дупка между панелите.

Спасители търсиха змия в детска градина

Този вид змия е неотровна. Може да е опасна само ако бъде провокирана, уверяват експерти. Тя е от вида жълта анаконда, обясниха от пловдивската екоинспекция. В зоомагазина са открити декоративни рибки и 2 хамелеона, за които са представени регистрационни карти, издадени от РИОСВ-Пловдив. Боата има направена регистрация през 2013 г. в съответствие със Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за международна търговия за защитени видове от дивата флора и фауна. На място са и екоинспектори.

Според стопанина й животното е нахранено добре, което означава, че може дълго време и да не се появи.

През това време ще живеем и работим в страх в магазините си, защото не е ясно кога и откъде боата може да изскочи, коментират търговци. Те се притесняват, че случилото се ще се отрази негативно на имиджа на центъра, а оттам – и на продажбите им.
 
Ето какво разказа един от продавачите, чийто търговски обект е близо до зоомагазина: "Видимо няма клиенти, на втория етаж потокът е изключително малък. Не можем да говорим за блокиране на търговията. Все още съм притеснен, все пак е голямо животно. Казаха, че е змия, но каквато и да е, си е притеснително. Ако я видя, бих бягал. Говори се, че първо е била видяна в тоалетната, но нямам представа колко е вярно. Просто магазинът на колегите наистина е близо до тоалетната и може би е така.".
 
В момента екипите все още издирват змията. Магазините и офисите наоколо са затворени до приключване на операцията.
 
Това не е първи инцидент в обекта. Преди време оттам е избягала игуана, която също е била издирвана. Преди година пък е имало наводнение на етажа.