съд
съд / Снимка: Главна прокуратура

Изтърпяващ доживотна присъда в Пазарджишкия затвор не успя да вземе спечелено чрез съда обезщетение от 300 лева, след като се оказа, че е заборчял към държавата от други дела, които е изгубил и по които дължи пари на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. В невероятно заплетения процес участва и майката на затворника, която трябвало да получи компенсацията от 300 лева.

Сумата е за неимуществени вреди в Пловдивския затвор за времето от 19 март до 14 април 2014 г. Назъм Назми Азис прави виртуозен опит да прехвърли вземането си на своята майка, с която сключва написан собственоръчно от него договор за цесия, по силата на който родителката трябвало да плати 1 лев. И дори изпратила до дирекцията покана с приложен към нея въпросния контракт, получена на 16 ноември 2017 г.

Същевременно обаче държавното ведомство представя пред магистратите 4 изпълнителни листа, издадени също през 2017 г. след изгубени от Назъм Азис съдебни битки през 2015 и 2016 г. Всеки от тях е за по 300 лева, присъдени за юрисконсултско възнаграждение.

Представител на дирекцията твърди, че визираните административни дела са образувани и водели лично от Азис, който бил уведомяван и знаел какви са задълженията му. С мотива, че няма пари, по всички водени до момента производства той подавал молби за освобождаване от разноски – не плащал държавни такси не внасял депозит при призоваване на свидетели, съзнателно намалявал имуществото си.

Затворникът и майка му пък заявяват, че не знаели това. А Назъм чрез служебния си адвокат дори настоява, че нямало увреждане на интересите на държавната институция към момента на сключване на цесията, затова не трябвало тя да се обявява за недействителна. Към момента на възникване на договорните отношения между майка и син те имали и още един - устен, контракт за заем. Според него - за общо 3500 лева, според нея - за 5000 лева. По онова време четирите изпълнителни листа не били издадени. 300-те лева жената трябвало да получи за доставени на нейния собствен наследник вещи и продукти.

Районните магистрати отсъждат казуса в полза на Дирекция „Изпълнение на наказанието“ през есента на миналата година, а сега от Окръжния съд потвърждават решението окончателно и без право на обжалване.

Азис излежава доживотен затвор за жестоко убийство на таксиметров шофьор през 2006 г. Според обвинението, с негов съучастник наели таксито, за да убият водача. Трупът му е намерен в лозе край Хасково, а колата - опожарена на около километър от местопрестъплението.

Става известен с това, че води десетки дела срещу затворническата администрация, ресорната дирекция, Министерството на правосъдието пред всевъзможни съдилища, включително Европейския съд за правата на човека. Повечето са за нечовешки условия в килиите, а миналата година заведе два иска, че не му били осигурени физическа активност и културен живот зад решетките.

Много от процесите е печелил. Някои от най-бомбастичните обезщетения, за които е претендирал, са били за 30 000-50 000 лева. С времето дотолкова се е обиграл в правната материя, че по някои дела се защитава и без адвокат.