/ Thinkstock/Getty Images
По обвинителен акт на прокуратурата в Пловдив са осъдени 65-годишна жена и мъж на 55 г. за измама с предоставени документи пред НОИ за трудов стаж при пенсиониране, съобщиха от обвинението.

Те са осъдени за това, че за времето от юни 2014 г. до декември 2019 г., те са въвели в заблуждение 31 граждани, с което им причинили имотна вреда в особено големи размери - в размер на 215 728  лв.

Мъж от село Водолей се опита да измами НОИ с неверен трудов стаж

Те са признати за виновни и за това, че в съучастие с 42-годишна жена, в периода от ноември 2017 г. до февруари 2019 г., съставили неистински официални документи - УП №30 и трудови книжки, с цел да бъдат използвани пред длъжностни лица от Териториално поделение на НОИ в гр. Пловдив за доказване на положен трудов стаж на различни лица.

Съдът е наложил на двамата наказания от по 3 години и 7 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим на изтърпяване, за всеки един от тях. Спрямо тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.  

Съдът също така е признал за виновна и другата жена по повдигнатото обвинение, като я е освободил от наказателна отговорност по чл. 78а от Наказателния кодекс и е наложил глоба в размер на 2 500 лева.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред съда.