/ iStock/Getty Images
"Специални мерки, срещу навлизането на Африканската чума се предприемат и по време на организирането на всички събори в Смолянско", съобщи областният управител Недялко Славов.

Вдигат ловните дружини в Смолянско на крак заради Африканската чума

Мерките са относно почистване на площите и събирането и съхраняването на отпадъците,
които са част от превантивните действия на властите в региона, срещу опасното заразно заболяване

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

„Фокусирани сме внимателно и върху организацията на събитията, знаете че предстои Гайдарско надсвирване в Гела и повечето събори в различните населени места в областта. Разпредено е на организаторите в края на деня да почистват площите на съответните събития и да извозват отпадъците на определените за това места“, коментира Славов.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

Според областният управител на Смолян, отпадъците се извозват до съществуващите депа за твърди-битови отпадъци, а почистването и извозването се извършва от оторизираните фирми за това.

Нови огнища на Африканска чума край Монтана, Пловдив и Разград

Сериозни превантивни мерки се вземат в региона и от Агенция „Пътна инфраструктура“,
заради туристическият поток. „Агенция „Пътна инфраструктура“ дезифенкцира с препарат над 80 места в сервитута на републиканската пътна мрежа на територията на Смолянска област, като превантивна мярка срещу генерирането и разпространението на вируса“, коментира още Славов.
 
Маринов разпореди затягане на контрола по пътищата заради чумата по свинете

Освен това, от Южно централно горско предприятие в Смолян, разпространяват телефонни номера за различните горски стопанства, на които хората могат да подават сигнали, свързани с Африканската чума.