/ Thinkstock/Getty Images
След понеделник започва евтаназия на домашни прасета
Започва отстрел на диви прасета в Смолянско, заради опасност от тях да навлезе заразата Африканската чума в региона.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

За целта се мобилизират ловните дружини в областта, които да се включат в индивидуалното ловуване, което според местната власт, ще намали популацията на дива свиня и ще намали шанса за разпространението на тежкото заболяване по свинете.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

Освен това, от понеделник започват масови проверки от екипи на Българската агенция по безопасност на храните по населените места, като целта ще е да се види, дали хората са спазили сроковете за доброволно премахване на домашните прасета.

Адриан Кулев

В противен случай ще започне евтаназия на прасетата, открити в дворовете на хората. Това става ясно от провелото се днес следобед, заседание на Постоянната областна епизоотична комисия.

Нови огнища на Африканска чума край Монтана, Пловдив и Разград

Според директора на Българската агенция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков, в Смолянско няма регистриран нито един животновъден обект, в който да се отглеждат свине.

„Има свине, които са от т.н. стопанства „заден двор“ и по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите, след 2 август, тези свине трябва да бъдат умъртвени по хуманен начин и загробени.

Маринов разпореди затягане на контрола по пътищата заради чумата по свинете

Ние даваме възможност на стопаните да заколят прасетата и след, което това месо да премине термична обработка при 70 градуса във вътрешността му. Единият варят е да го затворят в буркани и да го съхранят за по-дълго време“, коментира д-р Бозуков.

След повторни проби: Африканска чума и в Пловдивско

Той бе категоричен, че ако не се спазят доброволните сроковете, може да се стигне до евтаназия. По предварителни данни, домашните прасета в региона са около 400, като основно те са в общините Неделино, Златоград и Смолян, като в 5 общини в региона няма отглеждане на нито едно прасе.

Още една ферма е с положителни проби за Африканска чума в област Велико Търново

„Ще бъдем принудени да предприемем действия. Най-добре е до хората да стигне тази информация, за да могат да си заколят прасетата и да приключим с този заден двор, защото те не се отглеждат по законово определеният ред“, добави д-р Бозуков.

Същевременно продължава и изпълнението на всички предвидени други превантивни мерки, набелязани от Централната епизоотична комисия в Смолянско.