музей Златоград
музей Златоград / netinfo
Възстановката „Един пазарен ден отпреди 100 години” пресъздават днес в Златоград. Събитието е част от програмата на ежегодните Делюви празници и отбелязването на 240 г. от рождението на емблематичния за Родопите войвода.

По калдъръмите на Етнографския комплекс ще бъде пресъздадена атмосферата на старата градска чаршия от преди век. Участниците във възстановката ще бъдат пременени в автентични носии и облекла от градската мода от началото на 20-и век. Чорбаджии, търговци, латернаджии, глашатаи, вестникопродавци са част от персонажите, представящи „Един пазарен ден”. Празничната атмосфера ще бъде акомпанирана от родопски каба гайди.

Празниците се организират от Община Златоград и Етнографския ареален комплекс.

По време на тържествата ще бъде връчена и националната литературна награда „Станислав Сивриев”, която се присъжда на Величко Пачилов.

Заради Делювите празници се въвежда и временна организация на движението на автомобили в Златоград. Днес, за времето от от 10.00ч. до 13.00ч., се затварят за движение на моторни превозни средства улиците в Стария град, както и подходите към него. Движението ще се извършва по обходен маршрут, като за целта има поставени необходимите пътни знаци.