Внимание: Нарушава се тайната на вота с бюлетината за районен кмет!
Внимание: Нарушава се тайната на вота с бюлетината за районен кмет! / БГНЕС, архив

Вторият тур на местните избори в Пловдив ще бъде белязан, в някои секционни комисии, от абсолютно нарушаване тайнството на вота на избирателите, и особено на тези, които гласуват с бюлетина за районен кмет.

Бюлетината е изключително малка, а повечето членове на СИК я прегъват  само на две, преди да я подадат на избирателите. Ако гласувалите не се сетят сами да сгънат бюлетината на четири, тя остава полуотворена, което позволява на членовете на комисията да видят за кого от двамата кандидати е подаден вота, установи проверка на Дарик. Подобен случай предизвика скандал малко след 9.30ч тази сутрин в секционна комисия в ОУ “Христо Ботев”. Избирател подал попълнената бюлетина на председателя на комисията и  видял, че вотът му бил разкрит в момента, преди откъсване на отрязъка с номера.

Оказва се, че на много места полуотворени бюлетини се пускат  и направо в урните и всичко се вижда.

При запитване на Дарик радио от ЦИК отговориха, че всеки има право, след като гласува, да си сгъне бюлетината на четири и тогава да му бъде поставен втория печат. И това трябва да знаят преди всичко избирателите от Пловдив, Варна и София, които гласуват за районни кметове, тъй като именно тази бюлетина е изключително къса.

Не стана ясно обаче дали на председателите и членовете на секционните комисии са били дадени предварителни указания как трябва да подават двете бюлетини на избирателите, така че да не се нарушава тайната на вота и да не  се подозира умисъл в приемането на полуотворена бюлетина.

Гласоподавателите имат право да сгъват бюлетините, с които гласуват, по колкото  пъти искат, за да запазят тайната на вота си,  обясниха пред Дарик и от общинската избирателна комисия. По думите на председателя на ОИК Деница Чингарова разпорeжданията на ЦИК по този въпрос гласят: „бюлетините да бъдат сгъвани по начин, по който да се запази анонимността на вота“. Тя бе категорична, че броят на прегъванията на бюлетината няма да повлиае по никакъв начин на нейната валидност, стига върху нея да са поставени 2 печата, да не е драскано, гласуването да е отбелязано с Х или V и вота да e със син химикал.