„Веселата вдовица” внася виенско празнично настроение за Коледа
„Веселата вдовица” внася виенско празнично настроение за Коледа / снимка: Петър Тодоров
„Веселата вдовица” внася виенско празнично настроение за Коледа
91621
„Веселата вдовица” внася виенско празнично настроение за Коледа
  • „Веселата вдовица” внася виенско празнично настроение за Коледа

Опера Пловдив отново пренася коледния дух на Виена под тепетата с нова продукция на „Веселата вдовица” от Франц Лехар. Премиерните дати са утре и 28 декември в Дом на културата „Борис Христов“ от 19.00 часа.

Абсолютният оперетен шедьовър и до днес не слиза от световните сцени. Репертоарната статистика на заглавието е повече от красноречива: само до 1910 години са регистрирани 18 000 спектакъла (в превод на 10 езика), от които 142 – в Германия, 135 – в Англия и 154 – в Америка.

„Веселата вдовица” на пловдивска сцена е дело на диригента Лучано Ди Мартино, режисьора Георги Динев, хореографа Боряна Сечанова, художника на декора Борис Стойнов и художника на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, съобщи в ефира на Дарик сопраното Марияна Арсенова, въплътила се в ролята на главната героиня. Тя е възхитена от работата на творческия екип и приятно изненадана от артистичността на пловдивските си колеги, както и от младостта и красотата на солистките от Държавна опера – Пловдив. Тя допълни, че младите жени не могат да бъдат различени от балета – толкова е достойна конкуренцията помежду им.

Цялото интервю с Марияна Арсенова чуйте от прикаченото аудио.

Пиесата е емблема не само на зрелия творчески стил на Лехар, но и на цялото реформаторско стилистично направление, известно като нововиенска оперета. Жанрът е характерен с широкото използване на модните за времето салонни танци. Действието се развива в Париж, а либретото е сред редките образци на високопрофесионална оперетна драматургия – с динамично действие, остроумен диалог и вдъхновено написани стихове за музикалните номера.

В образа на богатата вдовица влиза и Марияна Панова (на 28.12), в останалите роли са Марчо Апостолов от Музикалния театър в София, Троян Гогов от Пловдивската драма, солистите Вера Гиргинова, Светлана Иванова, Михаил Пулиев, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър и др.  С участието на хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.