Златоградските общински съветници търсят решение на проблема с водата
Златоградските общински съветници търсят решение на проблема с водата / /фото: Адриан Кулев, Дарик радио
Според ГОРУБСО оцветяването на водата е от саморасла тръстика
Община Златоград започва проучвания за търсене на нови алтернативни източници за водоснабдяване. Това стана ясно по време на извънредната сесия на местния Общински съвет, която бе свикана заради проблема с водата от река Върбица.

Взети са необходимите проби, като качеството на водата е с нормални показатели, уверяват от ВиК, но превантивно е спряно водоподаването от кладенците при река Върбица, като градът се захранва от кладенците при река Неделинска. От Горубсо-Златоград бяха категорични, че хвостохранилището е безопасно.

Проблемът с оцветяването на водата идвал от тръстиката, която се е самозалесила в областта на хвостохранилището. Според, Евгений Михайлов - изпълнителен директор на "Горубсо”-Златоград, съоръжението е перфектно.

Ние през 2016 г. надградихме стената с цели три метра, като предишното надграждане е било през 2004 г. с един метър. Сега го надградихме с цели три метра, и стената и чашата на преливника. Имаме едно перфектно съоръжение, това ви го гарантирам и пред цялата общественост го гарантирам“, заяви Евгени Михайлов. Според експерти на Регионалната инспекция по околна среда и водите, източникът на замърсяването вчера е именно въпросното хвостохранилище.

Спряха водата в Златоград заради замърсената река Върбица

Източникът на замърсяването е хвостохранилещето към Ермореченската обогатителна фабрика. След интензивните валежи, значително е повишен дебитът на р. Ерма, преминаваща през хвостохранилището и вливаща се в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват натрупаните в опашката на съоръжението отложения от хвоствов пясък”, се казва в официалното съобщение на Екоинспекцията.

От Басейнова дирекция „Източно-беломорски район“ също са категорични, че е констатирано преливане от хвостохранилището в река Голяма и въпросното съоръжение е замърсило двете реки.

На извънредната сесия присъства и областният управител на Смолян, Недялко Славов, който също се опита да успокои жителите на Златоград, заявявайки, че няма място за притеснения и показателите на водата са в норма. Кметът на Златоград Мирослав Янчев, също бе на мнение, че няма опасност.

Проекторешението, което ще бъде гласувано днес следобед, предвижда Община Златоград да стартира процедура за прединвестиционно намерение за проучване на алтернативни водоизточници или за изграждането на пречиствателна станция на питейната вода в Златоград.