Тотев връща програмата на ПОАП със заповед на предишния губернатор
Тотев връща програмата на ПОАП със заповед на предишния губернатор / Dariknews.bg, архив

Областният управител Иван Тотев връща за прегласуване програмата на Агенцията за приватизация за 2010-та година със същия текст на заповед на своя предшественик на поста Тодор Петков. Причината е, че мотивите за връщане са абсолютно същите, каквито е посочил ексгубернаторът миналата година, обясни Тотев. Според него, това е ясен знак, че общината не е направила и крачка в тази насока. Той още веднъж заяви, че с работата си до момента агенцията показва, че не успява да изпълни функциите си и посъветва кмета Славчо Атанасов да внимава повече, когато от ПОАП го заблуждава за приходите, които може да влязат в общинската хазна след приватизация на общински предприятия.  

Основното възражение на Тотев, както е било и в заповедта на Петков, е, че липсва всякаква фактическа обосновка - с конкретни мотиви и правни основания, за включване на посочените обекти в списъка за приватизация. Предтекстът е, че само ще се изготви правен анализ за евентуалната им продажба, което не е достатъчно, за да се аргументира подобен акт, категоричен бе Областният управител.

Тотев връща още 2 решения на Общински съвет-Пловдив от последната сесия. Едното е за продажбата на общинската фирма „Бъдеще". Според Тотев, вероятно без умисъл, е допуснат правен абсурд, като са оставени в сила две решение с две цени - старата и новата. Областният връща решението с цел да се отмени старото решение.

Третото върнато от губернатора решение е във връзка с годишна програма за управление на общинските имоти.

Тотев заяви, че в него никъде не се посочва как и срещу какви пари общината ще заменя общински имоти и ще придобива други. По думите му, единствената описана подробна информация е за процедурата по отчуждаване на терен от бул. „Руски". Във връзка с това решение, Областният управител настоява да бъде преразгледано и включването на дейността за отдаване на площи за рекламиране в списъка с обектите, предвидени за концесиониране. Според юристите на Областна администрация, в тази точка се намесва концесия на услуга, което съобразно закона, трябва да бъде описано по различен начин.

Нарушенията не са сериозни, но показват, че юристите на общината не са се справили компетентно, заключи губернаторът. /Чуйте какво каза още Иван Тотев от прикачения звуков файл/