/ снимка: Петър Тодоров
Темида
100431
Темида
  • Темида
Над 340 дела за контрабанда са разгледани в Хасковския окръжен съд през 2018 г., като 64 от тях са за наркотици. Това съобщи в съдебното предаване ТЕМИДА по Дарик зам.-председателят на съда Милена Петева. 40 от задържаните са българи, което показва, че все повече сънародници участват в трансгранични престъпления.
 
ТЕМИДА: Най-новите съдебни заседатели са в Хасково, пловдивските попълнения са от миналата година

Най-голямата присъда - 18 години затвор и глоба от 250 000 лева, е наложена на турски гражданин, който е укривал в колата си 70 кг. хероин на стойност 6 млн. лв.
 
Участниците в престъпната мрежа за пренос на дрога стават все по-креативни, коментира съдия Петева. Освен познатите тайници в автомобилите, стоката се укрива в бебешки пелени, консерви, строителни материали и дори в произведения на изкуството. Един от най-фрапиращите случаи е на открит хероин в статуя на кон, специално изработена за контрабандирането.

ТЕМИДА: Добра реализация за бъдещите юристи, но липсва достатъчно практическа подготовка
 
"При най-тежките случаи на контрабанда, превозните средства (обикновено ТИР-ове) се конфискуват на границата, без значение дали собственикът им е с доказана или не вина за съучастие в канала за износ", уточни съдийката.
 
Чуйте и от приложеното аудио.