/ снимка: Петър Тодоров
118 студенти редовно обучение с много добър общ успех и 69 студенти задочно обучение с добър общ успех се дипломираха наскоро в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Това съобщи доц. д-р Иван Ранчев (преподавател в ПУ и съдия в Апелативен съд-Пловдив) в специализираното предаване на Дарик радио „Темида“. По думите му в момента там се обучават общо 935 студенти редовно и задочно обучение.
 
Юридическото образование дава сериозни възможности за професионална реализация, тъй като е широкоспектърно, коментира съдия Ранчев:
 
„Завършилите студенти могат да работят в сферата на магистратурата – следствие, прокуратура и съд, свързаните със Съдебната система структури като съдебна охрана, затвори, пробационни служби, разследващите органи в МВР, Военна полиция при Министерството на отбраната, Агенция „Митници“, други право-охранителни органи като ДАНС, КПКОНПИ, частната практика като адвокати и консултанти, юрисконсулти в държавни и общински учреждения и във фирми.“
 
Отделно напоследък ми прави впечатление, че хора с други професии се нуждаят и кандидатстват да се обучават като юристи, защото считат че следва да овладеят и тази професия, която би им била полезна и при основната им работа, каза още преподавателят:
 
„Примерно през годините най-често мои студенти /основно задочници/ са били данъчни служители, полицаи от МВР или МО, банкови и фирмени служители, застрахователи, съдебни секретари и деловодители, че дори журналисти и съдебни лекари, с които съм работил като следовател и съдия.“
 
Според Ранчев предвидената 5-годишна подготовка на бъдещите юристи, за да практикуват след дипломирането си „право“, продължава да е недостатъчна, въпреки че се е направило много от ръководството на Пловдивския юридическия факултет.

По време на курса на обучение се провеждат след 2-ри, 3-ти и 4-ти курс междинни учебни стажове и практики, предвидени са и правни клиники, които се водят от бивши и настоящи прокурори, съдии и адвокати.