спортно междучасие
спортно междучасие / sxc.hu
спортно междучасие
94575
спортно междучасие
  • спортно междучасие
Първият по рода си проект за насърчаване на физическата активност сред подрастващите в България стартира в Пловдив. Името му е „Спортно междучасие 2017“. Организаторите имат за цел да възродят по един съвременен начин добре познатата от миналото „сутрешна ведрина“, да увеличат физическата активност сред учениците и да извършат превенция срещу застоелия начин на живот и затлъстяването при децата. Първата тренировка ще бъде в ОУ „Екзарх Антим I“. Началото ще бъде дадено на 18 септември в 9.30 часа. Официалното откриване на инициативата е на 26 септември в училище „Черноризец Храбър“.
 
Общо 6 пловдивски училища ще се включат в проекта „Спортно междучасие“. Личен пример на децата ще дават спортисти от 16 пловдивски клуба. Инициативата се организира от Фондация „Заедно“ и се реализира в партньорство с район „Тракия“ и Пловдивски културен институт, с финансовата подкрепа на Община Пловдив по програма „Пловдив за младите“, съобщи в ефира на Дарик зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социални политики Георги Титюков.
 
Патрон на проекта е Костадин Димитров – кмет на район „Тракия“, който е активен спортист, президент и старши треньор на Армейски спортен таекуон-до клуб „Тракия” – Пловдив  и вицепрезидент на Българска Федерация по таекуон-до. Още преди две години по негова идея в няколко училища се проведоха поредица от сутрешни занимания.
 
Екипът на “Спортно междучасие” вярва, че осъществяването на подобни идеи може със сигурност да запознае и разкрие пред децата и младите хора различни възможности за спорт и активна физическа дейност, които да им помагат за поддържане на добра спортна форма и едновременно с това да им доставят удоволствие.
 
Проектът се подкрепя и от Професионален волейболен клуб „Марица“, заяви неговият мениджър Борис Халачев.
 
Първата трнировка ще бъде даена от Марияна Стракова, директор на Пловдивския културен институт.
 
Предизвикателствата, които стоят пред децата и младежите по отношение на здравословния начин на живот, са един от най-големите проблеми на съвременния живот. Застоелият начин на живот пред компютри и смарт телефони, неправилното хранене, ежедневният стрес и незадоволителният житейски статус, водят до това болшинството от децата и тийнейджърите да живеят пасивно.
 
Липсата на физическа активност, и то най-малко 150 минути на седмица, допринася средно от 6% до 10% за появата на редица заболявания. Според стандартите на Световната здравна организация за индекс на телесна маса, от изследваните 633 ученици в Пловдив  с наднормено тегло са 10.58% , а със затлъстяване – 5.06% от тях. Изследванията показват, че момчетата са двукратно повече засегнати от момичетата.
 
Чуйте още подробности от приложения аудиорепортаж.