Спасяват Белодробна с пари от общинския бюджет
Спасяват Белодробна с пари от общинския бюджет / netinfo

Общината ще погаси близо 1,4 млн. лева дълг на Белодробна болница за лекарства, за да избегне процедура по несъстоятелност на здравното заведение.

Кметът Славчо Атанасов е внесъл предложение за увеличаване на бюджета, което ще се гледа на предстоящата в сряда сесия, съобщиха от неговия пресцентър. Софийската фирма доставчик вече осъди болницата заради натрупаните от 2003-а година задължения и ако те не бъдат погасени до края на годината, може да се стигне до разпродажба на активи.

Причината за първоначалното формиране на дълга бяха неизплатени от държавата и касата преди 5 години дължими пари за обслужване на диспансерно болни и пациенти от други общини. Въпреки признаването на тази грешка в официално писмо на Министерството на здравеопазването, преди 3 месеца финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че държавата може да покрие дълга на специализираната болница срещу част от собствеността й. От финансовото министерство отказаха предложения от вече бившия заместник-кмет Георги Григоров вариант за погасяване на задълженията чрез целева държавна субсидия за общината.

Предложението на Славчо Атанасов за спасяването на Белодробна с общински пари е внесено дни, след като от ГЕРБ го обвиниха, че от 2 месеца не предприема никакви действия по предложените варианти и предупредиха, че общината може да загуби болница по схемата с фирма “Ритон”.