Къща Клианти
Къща Клианти / Искра Койчева, Дарик Пловдив
къща Клианти
94005
къща Клианти
  • къща Клианти
След усилена реставрация, продължила 10 години, къща Клианти – най-старата запазена и красива къща в Стария град в Пловдив, вече отвори врати за посетители. Лентата прерязоха кметът Иван Тотев и целият екип, работил по проекта за обновяването на къщата.

Къща Клианти
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Началото на възстановителните работи на къща Клианти беше дадено с така наречения Японски проект. Ремонтът е на стойност 1,6 милион лева. Къщата е на централно място като дестинация в Стария град и се очаква да бъде един от най-посещаваните обекти.

„Промяната в Старинен Пловдив е вече видима и с проекти като този надскачаме нивото на града“, заяви на официалното откриване кметът Иван Тотев.

Къща Клианти
netinfo

Къща Клианти разказва историята на хората, които са живели тук. Сега мебелите са реставрирани, а килимите са ръчно направени от чиста вълна с естествени цветове. Орнаментите не се повтарят един с друг, което го няма в нито една друга къща в Стария град.

Къща Клианти
netinfo

За цялостната реставрация на къща Клианти големи са заслугите на арх. Румяна Пройкова, арх. Вера Коларова, арх. Кристина Станева, реставраторът Елена Кривошиева и изпълнителят Джовани Димитров. 

Къща Клианти
netinfo

В къщата могат да се видят изящни рисунки, една от които се предполага, че е изглед на самата сграда, когато е построена през втората половина на 18 век. Първичната къща е съвършено различна от тази, която се вижда сега. Вдигането на втория етаж е станало по-късно и разликата във височините я прави уникална за Старинен Пловдив.

Къща Клианти
netinfo

Срещу вход от 10 лева, всеки който иска, може да разгледа уникалното бижу в Стария град на Пловдив всеки ден от 9 до 18 часа.