/ iStock/Getty Images
Шести пореден ден в област Пловдив няма положителни проби за коронавирус, 87 на сто от заболелите са излекувани. Това каза на пресконференция на Областния медицински щаб областният управител Дани Каназирева. Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19 в региона е 93, от които най-много - 56, са Пловдив и 32 в община "Родопи".

Пациенти с COVID-19 от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Между един и пет са болните в общините Карлово, Кричим, Хисар, Стамболийски, Калояново, Перущица и Раковски. От 26 до 31 май, включително, са направени 647 проби, от които няма положителна. На домашно лечение са 12 души.

По данни на Щаба общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към днешна дата е 2273. Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 91, от които 17 са интензивни. Данните са предвид взетото решение на Щаба, с което в Пловдив и областта остават три здравни заведения, в които ще се приемат пациенти с COVID-19.

През последните три дни на месец май извършените проверки от МВР за спазване на карантината са 563, като няма съставени актове. Извършени са и 10 проверки в детски градини, ясли и обединени детски заведения и 18 проверки на училища.

Лекар от Пловдив е сред новорегистрираните с COVID 19

"С разпоредба на РЗИ се премахват пясъчниците в дворовете на всички детски заведения -детски градини и ясли на територията на област Пловдив, поради висок риск от опаразитяване на децата и разпространение на заразни болести. С решение на Медицинския щаб се препоръчва тази забрана да важи и за пясъчниците на обществени места", допълни Каназирева.

Дани Каназирева съобщи, че до момента много успешно в Пловдив продължава изследването за коронавирус по метода ELISA. Към момента съгласие са дали за участие в проучването 926 души от 439 домакинства, което представлява близо 80 процента от посетените.
БТА