СДС поиска по-ниска такса смет и за фирми и запазване на таксата за детските градини
СДС поиска по-ниска такса смет и за фирми и запазване на таксата за детските градини / снимка: Дарик Пловдив
Такса смет да падне от 1,4 на 1 промил за граждани и от 6 на 5 промила за фирми, ще настояват двамата съветници от СДС на сесията в четвъртък, на която ще се гледа размера на местните данъци и такси. Тази година те ще се плащат на база на увеличени с 50% данъчни оценки, а кметската администрация предлага символично намаляване на промилите от 1, 4 на 1, 3 само за граждани.

Трябва да има компенсации на вдигнатите данъчни оценки и за бизнеса, за да може в условията на рецесия у фирмите да остава по-голям нетен доход, мотивираха становището на СДС лидерът Николай Караиванов и колегата му в Общинския съвет Тони Симидчиева. Преди дни и ГЕРБ поиска сваляне на промилите за такса смет за жилища до 1.

И двете партии посочиха, че увеличението на план-сметката за чистота от 24 на 32 млн. лева е немотивирано и – въпреки постоянния ръст на парите за тази дейност, градът не става по-чист. Общият брой на гласовете им в Общинския съвет обаче не е достатъчен искането за драстично намаление да мине, макар да се очаква то да бъде подкрепено и от ДСБ и от Любозар Фратев /ДЕР/.

СДС се обяви и против предложението на кмета за увеличаване на месечната такса в яслите и детските гради от 25 на 35 лева. Издръжката на едно дете е 290 лева и тези 10 няма по никакъв начин да облекчат бюджета, но ще натоварят родителите, каза Караиванов. Той посочи, че съкращаване на трима заместник-кметове и на техните автомобили ще покрие разликата.