Сцена на кръстопът 2011 - театърът на прозрението
Сцена на кръстопът 2011 - театърът на прозрението / sxc.hu

Над 600 актьори и технически лица ще пристигнат за 15-тото издание на Есенния салон на изкуствата в Пловдив, съобщи артистичният му директор Стефан Данаилов. Той допълни, че форумът ще запази традицията да представя спектакли, които досега не са показвани на никоя от пловдивските сцени. Мотото му е "Театърът - прозрението".

Едно от най-хитовите заглавия е „Полет над кукувиче гнездо" от Кен Киси на Народен театър „Иван Вазов" с режисьор Александър Морфов. Двете представления ще се изиграят от 19 часа на 20 и 21 септември. Спектакълът е с много сложен декор, поради което на 19-ти на Голяма сцена в Драматичния театър няма да се играе. Дълго време ще отнеме построяването и на декора на представлението, което открива фестивала - „Кола Брьонон" по Ромен Ролан на Младежки театър „Николай Бинев". Постановката е на Владимир Люцканов.

Данаилов обобщи, че „Сцена на кръстопът" е пресечна точка на млади режисьори и режисьори-майстори, на класика и съвремие - от Шекспир и Ибсен до Арлет Ричи и Мартин Макдона.

Събирането на репертоара беше сложно, каза още Ламбо. Тази година няма да участват трупи от традиционни за „Сцена"-та градове като Варна, Бургас, Пазарджик. Сатиричният театър не участва, но пък ще видим колегите от Хасковския, добави той.

Билетите са между 10 и 20 лв., като за „Полет над кукувиче гнездо" има определен брой билети с цени над 20 лв. Бюджетът на фестивала е около 160 000 лв.