Само общите доилни зали могат да спасят малките ферми
Само общите доилни зали могат да спасят малките ферми / netinfo
Изграждането на общи доилни зали ще помогне на частните стопани, които имат по няколко крави, да запазят поминъка си, заяви депутатът от ”Коалиция за България” Мария Вълканова. След първи януари 2008 година влизат в сила изискванията на ЕС за добив на мляко, които не са по силите на по-голямата част от родните производители.

Парламентарната инициатива, подкрепена от Министерството на земеделието и горите, за реализацията на пилотни проекти за изграждане на доилни зали в малките населени места, ще даде възможност на дребните стопани да покрият хигиенните изисквания за качество на суровината. В противен случай, те ще ползват млякото само за лична консумация, без правото да го продават на лицензирани мандри, каза още Вълканова. Тя уточни, че по време на депутатските й приемни, едни от най- често задаваните въпроси са за липсата на ясна стратегия за бъдещето на зеленчукопроизводството и тютюнопрозводството в региона.

Производители на ябълки от Пловдивска област са създали сдружение за защита на интересите си, които страдат от вноса на евтини плодове от съседна Македония, каза още Мария Вълканова.