Румен Петков: Пловдив е етикет за управленския провал на ГЕРБ
Румен Петков: Пловдив е етикет за управленския провал на ГЕРБ / netinfo
Тежкият управленски провал на ГЕРБ, който тръгна от Пловдив и региона, е доказателство за безбъдието и безпътицата на тази партия и невъзможността й да формира политика, отговаряща на интересите на гражданите”. Това заяви Румен Петков в словото си пред отчетно-изборната конференция на пловдивските социалисти.

Той посочи, че избраният от ГЕРБ председател на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев си е отишъл безславно, в управлявания от същата партия Асеновград за корупционни практики си отидоха зам.-кмет и шефове на дирекции, в столицата също е уволнен заместник-кмет. Петков даде нова дефиниция за корупция, като я определи като национална политика на ГЕРБ. „Това не са клюки или клевети, а факти”, каза бившият вътрешен министър. Той призна, че страната на практика вече е в предизборна ситуация и посочи 2 алтернативи – „на предсказуемата партия, която има управленска програма за следващите 20 години” и другата – „на хаоса и популизма”.

Петков, за когото се твърдеше, че може да иска отставката на Станишев, декларира, че предстоящия на 22 и 23 ноември конгрес на БСП трябва да излъчи послание за консолидация. „Когато отиваме на ключов конгрес, не трябва да има самоцелен избор. Не е днес моментът да се мерим кой е по – лидер, ние имаме солиден министър-председател и председатели по места”, подчерта Петков.

Думите му бяха разшифровани от залата като подкрепа и за местния градски лидер на социалистите и депутат Захари Георгиев. За пръв път от 8 години се твърди, че при предстоящия избор на председател на местната структура ще има сериозна битка. Основният конкурент на сегашния титуляр е изпълнителният директор на Университетска болница и бивш депутат доц. Илия Баташки. „Не можем да си позволим на следващите местни избори отново да ни е мъчно, че 20 години Пловдив няма червен кмет”, заяви в изказването си здравният шеф, явно визирайки двете загуби на Захари Георгиев като кандидат-кмет на Пловдив.

Румен Петков обаче призова съпартийците си да се чувстват победители в Пловдив, след като смениха ГЕРБ като коалиционен партньор на кметската партия ВМРО. „Трябва да имате това самочувствие, защото пловдивчани ни поискаха в управлението”, каза Петков, макар че БСП влезе във властта през задния вход.

Градският председател Захари Георгиев пък определи като най-сериозен проблем застаряването на организацията. 46% от членовете й са над 70 години, а от общо 5035 с червен партиен билет, 3500 са в пенсионна възраст. Според Георгиев обаче тенденцията започва да се пречупва – за последните 3 години 100 от новоприетите са под 35-годишна възраст. Една от целите, които си поставя пловдивската структура, е до следващите избори да увеличи състава си поне с 10%.