Росен Димов: Дeпутатите могат да направят Висшия съдебен съвет постоянен орган, ако искат
Росен Димов: Дeпутатите могат да направят Висшия съдебен съвет постоянен орган, ако искат / netinfo
Ако депутатите искат и сега могат да променят проекта за нов Закон за съдебната власт и да конституират Висшия съдебен съвет като постоянен орган. Това каза апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов в съдебната рубрика на Дарик радио „Темида”. Той определи като несъстоятелни обясненията, че тази промяна не може да стане сега, защото такова задание не било задавано на работната група, изработила проектозакона.

Росен Димов обясни, че създаваните в момента Координационни центрове за борба срещу данъчните престъпления са стъпка към реализиране на идеята му за командироване на данъчни служители в прокуратурата, които да помагат при разследване на данъчните престъпления и измами. Взаимен контрол, висока ефективност в разследването на финансовите престъпления и икономия на средства за експертизи, които оскъпяват допълнително съдебния процес, са трите ефекта, които биха били постигнати, ако данъчни служители работят заедно с прокурорите, смята Росен Димов. Той подчерта, че по този начин прокурорът като господар на досъдебното производство, ще координира и контролира работата на разследващите органи- полиция и данъчни, а резултатите няма да закъснеят.

Пловдивската прокуратура работи съвместно с данъчните инспектори от четири години и координацията между тях вече е изградена. Резултат от общите усилия са 40-те осъдителни присъди за укрити данъци, постановени по обвинителни актове през 2006 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл: