/ БГНЕС, архив
Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла бе освободен под огромна гаранция от ареста след почти петгодишен престой зад решетките. Това съобщиха за DarikNews от пресцентъра на Апелативния съд. 

Днес състав на Апелативния съд, председателстван от съдия Деница Стойнова, е освободил скандалния бизнесмен срещу парична гаранция от 20 хиляди лева. Съдът се е мотивирал с това, че здравословното му състояние е влошено, срокът на задържане е продължителен, а съдебното следствие срещу него е приключило. 

Атанас Червенков-Райфъла и неговите съучастници отново обжалват присъдите си

Според съдебния състав рискът Червенков да повлияе на вещите лица и свидетелите по делото срещу него вече е елиминиран, тъй като се очаква произнасяне по жалбата му срещу присъдата, която му бе наложена от Окръжния съд за опит за убийство на конкурента си и собственик на частен медицински център Аргир Гяуров, както и за опожаряването на колите на бившия депутат Антоний Йорданов.

Припомняме, че Окръжният съд осъди на 13 години затвор Райфъла за поръчителство на убийството на Гяуров и палежите на автомобилите на бившия депутат от ГЕРБ, съпругата и дъщеря му. Червенков многократно настояваше да бъде освободен от ареста, тъй като страдал от заболявания на бъбреците и беше арестуван преди пет години и му беше наложена постоянна мярка "задържане под стража“. От тогава различните съдебни инстанции многократно отрязваха искането му за по-лека мярка, въпреки обясненията на Райфъла, че е болен и ще умре в ареста заради липса на лечение. На едно от последните заседания беше извикан медицински екип, за да прегледа бизнесмена в съдебната зала заради бъбречна криза. 

13 години затвор за Атанас Червенков-Райфъла

12 години решетки бяха присъдени за един от съучастниците на Райфъла - Веселин Загорски, а на 5 години беше осъден съучастникът му Симеон Генов. Друг съучастник - Бисер Романов пък получи присъда от 5 години и 8 месеца.  Тримата се опитали да намушкат многократно Гяуров с нож.

Едногодишна условна присъда с 3 години изпитателен срок получи по същото дело шофьорът на Райфъла Стефан Гичев, а Васил Василев ще лежи 4 години и 6 месеца.

Райфъла отново иска по-лека мярка за неотклонине

Според първоинстанционната присъда Райфъла и съучастниците му трябва да изплатят солидарно обезщетение от 50 000 лева вреди на пострадалия собственик на медицинския център Аргир Гяуров, който оживя като по чудо. Депутатът Антоний Йорданов пък ще получи заедно със съпругата си парична компенсация за изгорелите коли. 

Очаква се скоро Апелативният съд да се произнесе с решение по делото.