Протест в защита на Марин Рачев блокира пътя Велинград-Варвара
Протест в защита на Марин Рачев блокира пътя Велинград-Варвара / netinfo
Протест в защита на разследвания за злоупотреби и корупция кмет на град Септември Марин Рачев от ГЕРБ организират днес от 12,00 часа негови привърженици. Инициатори на проявата оповестиха, че смятат да блокират напълно разклона от село Варвара за Велинград.
 
Засега не е обявено колко време ще продължи проявата, но е много вероятно да предизвика напрежение – в почивен ден стотици пътуват от и за родопския град, а това е най-прекият маршрут към Пазарджик и магистралата.
 
Според разпространената информация, повод за недоволството е задържането на Рачев (макар че той бе пуснат от ареста под парична гаранция от 250 000 лева) и изземването на компютърна техника от сградата на общината. Организаторите твърдят, че е блокирана работата на цялата администрация, откъдето не може да бъдат издавани никакви документи.
 
Подобен протест, но в центъра на Септември, вдигнаха привърженици на Рачев и в деня след арестуването му – 1 февруари. Между 300 и 500 души излязоха първо пред общината,а по-късно се преместиха пред полицейското управление в града. Митингът бе охраняван от десетки служители на реда, макар за него да не бе искано разрешение, нито пък подадено уведомление до МВР, както е регламентирано в Закона за събранията, митингите и манифестациите. От пазарджишката дирекция на Вътрешното министерство тогава сдържано коментираха, че протестът е „спонтанно организиран“. Появи се и подписка с искане за освобождаването на Рачев. Като инициатори се сочеха 11 от 13-те кметове на по-малки селища в общината. За предстоящия митинг не е известно дали е законно организиран.
 
Марин Рачев бе избран с подкрепата на ГЕРБ през 2015 година. Разследван е за безстопанственост и неизгодни сделки, с които – по официално изнесена информация от службите – общината е ощетена с 13 000 000 лева. Това стана повод спецполицаи под ръководството на Специализираната прокуратура да обискират сградата на общината, офиси на свързани с градоначалника фирми и частни домове, включително неговия. До момента от партията на Борисов запазват пълно мълчание за случващото се с Рачев.
 
От БСП поискаха на брифинг в Септември кметът да бъде отстранен от длъжност, докато тече проверката на разследващите, за да не може той да повлияе на свидетели и други замесени в корупционните схеми. Според левите е притеснително, че от нощното шкафче на Рачев са иззети документи от разработка на ДАНС за обстановката по време на миналите избори и се питат има ли пробив в националната сигурност, както и дали с такива документи не разполагат и други кметове. Окачествяват случващото се – не само в Септември – като резултат от срастването на бизнеса и политиката, придобиващо нетърпими измерения.


Депутатът Славчо Велков пък заяви, че 250 000 лева са шокираща гаранция, каквато определят на италианските мафиоти и ако Рачев успее да я плати, трябва да се провери откъде има толкова пари. Велков съобщи още, че има документи, уличаващи в подобни престъпления кмета на Белово Костадин Варев и се надява той също да бъде проверен от прокуратурата.

Червените оповестиха и имената на другия разследван по случая – Станой Стефанов Милов, специалист от отдел „Инвеститорски контрол“, пуснат под гаранция от 10 000 лева. Справка в изборни книжа от миналите избори показва, че той също е от ГЕРБ. Както и общинския съветник в Септември Георги Йовчев - от БСП имат данни, че в счетоводната кантора на съпругата му са били документите на 14 фирми, проверявани за източване на пари от общината.