Пролетната алергия може да ни докара бронхиална астма
Пролетната алергия може да ни докара бронхиална астма / plus.google.com
Алергиите през пролетта- Дарик кафе
78800
Алергиите през пролетта- Дарик кафе
  • Алергиите през пролетта- Дарик кафе

Между 40 и 50% от хората, които няколко поредни години получават алергична реакция към полени, могат да развият бронхиална астма. Това каза в ефира на Дарик алергологът д-р Стефка Евтимова.

Сред най-честите симптоми на поленовите алергии, са сълзене и зачервяване на очите, сърбеж с областта на носа и носната лигавица, като по-често засегнати са младите хора, обясни д-р Евтимова. Тя бе категорична, че при наличието на подобни симптоми по време на пролетно-летния сезон е препоръчително да посетим специализиран лекарски кабинет.

Пролетната алергия може да ни докара бронхиална астма
netinfo

/Чрез поленовия календар всеки може да се информира за пиковете в цъфтежа на различните растения, предизвикващи алергична реакция/

 

Противоалертичните таблетки, които се използват при самолечение, единствено могат да облекчат моментно симптомите, но назначаването на имунотерапия от специалист намалява значително риска от развитието на бронхиалната астма, категоричен бе алергологът.

Междувременно, ръководителят на Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”, доц. д-р Владимир Ходжев потвърди пред Дарик, че случаите на бронхиална астма се увеличават всяка година, като съотношението при заболелите е 2:1 в полза на децата.

За да преминем по–леко през алергичния период, необходимо е да приемаме повече цитрусови плодове и витамин C в по-големи дози. Това каза за Дарик, специалистът по природна медицина и гладолечение, д-р Вергиния Георгиева. По думите й, един добре балансиран хранителен режим може да стопира алергичните състояния.

/Цялото предаване по темата, можете да чуете в прикачения аудио-файл/

Пролетната алергия може да ни докара бронхиална астма
netinfo

/presstv.bg/

Тя отбеляза, че прекомерната консумация на някои храни, също може също да доведе до нежелана алергична реакция особено при децата, като например морковите и ябълките, които са обработени химически.

Специалистът съветва, зеленчуците и плодовете да бъдат изкусвани за около час преди консумация.

По данни на Световната здравна организация, страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20 и 40%, като само за последните 20-25 години хората с различни алергии са се увеличили над три пъти.

Световната здравна организация прогнозира, че до 2050 година 50% от световното население ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест.