Прокуратурата разследва главния юрисконсулт на общината, кметът го уволнява дисциплинарно
Прокуратурата разследва главния юрисконсулт на общината, кметът го уволнява дисциплинарно / netinfo
Окръжна прокуратура Пловдив образува досъдебно производство по случая с прехвърлянето на акциите на общинска фирма “Ритон” ЕАД и действията на екипа юристи на Община Пловдив в тази връзка. В резултат на разследването, по делото е привлечен като обвиняем главният юрисконсулт от Дирекция “Правно нормативно обслужване” Цветан Варемезов, за който Дарик съобщи още на 15 август. Той е обвинен в това, че като пълномощник на Община Пловдив, съзнателно е действал против законните интереси на общината, по повод възложени му гражданско и изпълнително дело, последното насочено към акциите на общинска фирма “Ритон”. Прокуратурата е преценила, че има достатъчно основание да се смята, че е извършено престъпление по чл. 217, ал.2 от НК за съзнателна злоупотреба.

Варемезов ще бъде дисциплинарно уволнен, а останалите юристи от отдела, които бяха временно отстранени, вече са на работа, заяви за Дарик радио кметът Славчо Атанасов. В този случай отговорността не е колективна и виновният трябва да си понесе последствията, каза още кметът. /чуйте подробности в прикачения звков файл/

Според шефката на Надзорния съвет на пловдивската общинска агенция за приватизация Дани Каназирева, общината е ощетена с над 5 млн. лв. след като стана ясно, че реститутът Георги Върбанов е спечелил делото срещу общинската администрация. Според решението на съда общината е трябвало да заплати 50 446,15 лв. Въпреки поканата за доброволно плащане, администрацията не реагирала и бизнесменът поискал дълга да бъде компенсиран чрез възлагане на 50 хил. броя акции с номинал всяка от 1 лев, които представляват 100% от капитала на дружеството.