Проблем с картите на ученици и пенсионери заради отлагане на електронното таксуване
Проблем с картите на ученици и пенсионери заради отлагане на електронното таксуване / netinfo
Няма никакъв шанс системата за електронно таксуване да бъде въведена в масовия градски транспорт през следващата година, призна новият ресорен заместник-кмет Александър Константинов след посещението си в Германия, където заедно с шефа на ТСУ арх. Георги Селенски е провел предвалителни разговори с потенциални доставчици. Константинов не успя да отговори на въпрос дали ученици и пенсионери, чиито карти се издаваха с валидност до юни заради очаквания тогава да стартира новата система, ще се наложи да купуват нови за второто пологодие. Много е рано да се каже дали ще ги удължаваме с решение на Общинския съвет или ще си вадят други, каза Константинов.

Той обясни, че общината няма никаква готовност за въвеждане на системата, дори да има осигурено финансиране. Фирмите, с които разговаряхме в Карлсруе, искат параметри, каквито не можем да им подадем, каза Константинов. При срещите си той е установил, че в най-опростен вариант ситемата за електронно таксуване, с автомати за билети само на 70 от 340-те спирки и с по един валидатор в автобус, ще струва поне 5 млн. евро. Във вариантите, предложени на Общинския съвет при гласуването за нейното въвеждане, минималната посочена стойност бе 1, 2 млн. евро.

До месец общината ще закупи немски софтуер, специализиран за симулиране на промени в движението. Стойността на целият пакет е 160000 евро, но засега Пловдив ще вземе само основния, чиято цена е 30000 лева. С него могат да се програмират транспортните потоци, да се изчисляват необходимите параметри на улични платна, кръстовища, да се търсят оптимални маршрути на градския транспорт.