Повишена е популацията на мишки и плъхове
Повишена е популацията на мишки и плъхове / снимка: Getty Images

Увеличена е популацията на гризачи в Пловдив, научи Дарик. Все по-чести стават случаите на мишки и плъхове, забелязани в търговски обекти за хранителни стоки. Повишено е и търсенето на отрова  и препарати за обработка на засегнатите от вредителите площи и помещения. Дератизация се извършва от близо 40  фирми в областния град и местната дезинфекционна станция.

Собствениците на различните обекти не винаги предприемат необходимите мерки за предотвратяване достъпа на мишки и плъхове, коментира директорът на общинското предприятие „Дезинфекционна станция“ Деспина Гърова като уточни, че има доста процепи под вратите, счупени прозорци, дупки и отворени сифони. По думите й, не е желателно в хранителните обекти да се поставя отрова за мишки. Ако това е наложително, то трябва да се прави под специален режим.

2 000 лева е санкцията за сладкарницата, в която бе заснет плъх да се разхожда зад витрина на Главната улица между тавите със сладкиши, съобщи за Дарик шефът на областната диркция на Агенцията по храните д-р Теодора Севова.  В последните дни на 2014-та в социалните мрежи бе разпространен клип с находката, забелязана от случайни минувачи. В интернет се появи и видео с гризач, който бяга в магазин от известна верига хипермаркети.