Последно: Гинеколозите без вина за седемте мъртвородени бебета в УМБАЛ
Последно: Гинеколозите без вина за седемте мъртвородени бебета в УМБАЛ / netinfo
Гинеколозите, наблюдавали бременността на жените родили мъртви бебета в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, категорично нямат вина. Това е показала окончателната проверка на Регионалния център по здравеопазване, съобщи директорът му д-р Георги Божиков. Инспекцията е констатирала, че цялата медицинска документация е била изрядна, осъществявани са задължителните прегледи и дори на добра воля лекарите са наблюдавали две от пациентките, нищо, че те не са били здравно осигурени, подчерта Божиков.

Според крайните резултати всички седем мъртвородени деца в АГ – клиниката на Университетска болница, в края на миналата година, са заради аномалии. 4 от жените са обхванати от специалист в периода до 12-тата гестационна седмица, а 3 от бременните - между 18 и 23-тата. Общо пет от тях са родили преждевременно, 1-2 месеца преди датата за раждане, а друга от жените е постъпила в деня на термина си, но с мъртъв плод. В един от случаите се касае за непълнолетно момиче от ромски произход, с умствена изостаналост , което е употребявало наркотични вещества.

Д-р Божиков опроверга и твърденията, че смъртността при децата у нас се е увеличила двойно през последните няколко години. В своя подкрепа той цитира националната статистика, според която през 2007 детската смъртност за страната е била 9,2 на 1000, докато през 2000 година тя е била 13,3 на 1000, а през 1980 година – 22,2 на 1000, което е основание да се говори за трайна тенденция към намаляване на смъртността при децата, категоричен бе Божиков. За 2007-ма в Пловдив данните сочат 8,7 на 1000.