/ Областна администрация-Пазарджик
Конкретни мерки срещу скитащи животни по пътищата на Пазарджишко разпореди областният управител Стефан Мирев.

Който храни бездомни животни в Пазарджик, ще декларира това в общината

Това стана на работна среща с представители на пазарджишката дирекция на МВР, Областната дирекция по храните и община Батак. Повод за нея са зачестилите жалби за безстопанствени животни оставени без надзор в обхвата или в близост до републикански и общински шосета.

По време на срещата бяха коментирани конкретни случаи със свободно пуснати коне в Община Батак, за които многократно са получавани сигнали в Районното полицейско управление в Пещера и на телефон 112. Не са рядкост и и скитащи крави и кучета.

Задължават зоолюбителите в Пазарджишко да регистрират бездомните кучета, които хранят

Необходим е стриктен контрол от ОДБХ в координация с общините и структурите на МВР, подчерта Стефан Мирев. В летния сезон пътят Пещера-Батак е много натоварен и опасността от пътно-транспортни произшествия е постоянна, алармираха от МВР.

Ангажимент на общините е да осигурят места за задържане на животните до явяването на собственика, както и определянето на общински служители, които да прилагат предвидените в Закона за ветеринарномедицинската дейност контрол и санкции, уточниха от дирекцията по храните Пазарджик.

Наказаха общинския ветеринар на Пазарджик заради забраната да се хранят бездомни животни

Със заповед на областния управител ще бъдат разпоредени конкретни мерки за изпълнение от страна на институциите. Ще бъдат сформирани междуведомствени комисии с полицаи и ветеринари във всяка община, които ще извършват проверки на място.

От общините се изисква да актуализират своите наредби за отглеждане на животни и да определят място или помещение, в което да бъдат транспортирани и задържани безстопанствените четириноги.

На всички отговорни институции ще бъде вменено задължение да проведат разяснителна кампания от отговорните институции сред собствениците на животни във всяка община на Пазарджишки регион.