По-европеец ли е, който се усмихва, дискутираха младежи в Пловдив
По-европеец ли е, който се усмихва, дискутираха младежи в Пловдив / netinfo
Около 50 младежи от езиковите гимназии в Пловдив и студенти днес дискутираха на тема „Аз създавам Европа”. Дискусията се провежда в рамките на едноименен национален младежки конкурс, който стартира на 10 септември и се организира от Представителството на Европейската комисия /ЕК/ в България като част от нейната Информационна и комуникационна програма за тази година.

По време на дискусията младите хора бяха предизвикани от модератора Деница Велчева и от специалния гост на събитието г-жа Ингрид Шикова, съветник "Информация и комуникация" в Представителството на ЕК в България, да упражнят европейски културен диалог в действие. В приятелска атмосфера и доста разгорещено участниците в дискусията споделиха своите виждания за нуждата всеки един от нас да допринесе за европейското развитие на България. Разговорът естествено преливаше от тема в тема, от това с какво шофьорите у нас могат да помогнат да помогнат да се чувставме по-европейци, до това необходимо ли е човек да се усмихва, особено когато няма причини да го прави.

Във втората, практическа част на дискусията, младите хора от Пловдив, разделени на отбори, придадоха форма и цвят в колажи, направени от изрезки от вестници на своите идеи за обединена Европа.

Целта на конкурса „ Аз създавам Европа” е да популяризира по атрактивен начин европейската тема сред младите, като им се даде възможност да изразят своята идея за Европейския съюз и европейска България. В конкурса могат да участват младежи от 14 до 20 години, разделени в две категории. Участниците могат да изпращат текст, графика, или видео, с кратко описание най-късно до 28 октомври на сайта на www.suzdavam.eu и на адреса на Информационния център на ЕС в София – ул. „ Московска” 9. Видът и тематиката на проектите не са ограничени, но те трябва да носят послание, свързано с европейските ценности. Ще бъдат поощрени проекти, посветени на равните възможности, тъй като 2007 година е обявена за Европейската година на равните възможности. Наградата за победителите в конкурса е 3 000 лева, осигурени от Представителството на ЕК у нас. Победителите ще бъдат обявени в средата на ноември.