/ БГНЕС
76-годишна жена е била обгазена по време на пожар в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Инцидентът е станал вчера вечерта малко след 18.00 ч. В 18:18 ч. в Оперативния център на пловдивската пожарна е получено съобщение за горящ аспиратор в кухнята на къща в Пловдив. На място са изпратени два екипа огнеборци, които бързо са успели да изгасят огъня.

По време на пожара обаче е пострадала собственичката на къщата - възрастна жена, която е вдишала дим, докато се опитвала да угаси сама пламъците. Пострадалата е откарана от екип на Спешна помощ в УМБАЛ "Св. Георги", където е била оставена под лекарско наблюдение.

При пожара са изгорели печката, аспиратора, мебели и са опушени стените на кухнята. 

Още един сериозен  пожар е станал вчера - в Кюстендил, при него е пострадал 84-годишен дядо. Около 11:30 ч. в кюстендилската пожарна  е получен сигнал за горяща тераса на жилищен блок в града. На място е изпратен екип на пожарната, който успял да потуши пламъците. Произшествието е ликвидирано с 1 пожарен автомобил. Собственикът на апартамента е бил обгазен от вдишания дим. Той е откаран от спешен екип в МБАЛ "Д-р Николай Василиев“ и е оставен за наблюдение, без опасност за живота. Унищожено е  домашно имущество, опушени са стените на стаята, към която е била терасата. 

Общо 10 пожара са били регистрирани в жилищни сгради в страната, горяли са и 6 автомобила, а три пожара са в други обекти. При всички тях са нанесени материални щети, уточняват от пресцентъра на ГДПБЗН. 

При други 36 пожара няма щети, като част от тях са в стърнища и мини сметища. Горяли са също готварски уреди и комини. 

През изминалото денонощие са извършени 20 спасителни дейности и помощни операции, от които 6 при катастрофи. В 14 случая е оказана техническа помощ на други структури на МВР, както и съдействие на граждани.

Лъжливите повиквания през последните 24 часа са 6.