/ Община Пловдив
С полагане на венци и цветя, днес в Пловдив бе отбелязана 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Ритуалът пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина се организира традиционно от Община Пловдив. В него участваха почетни формирования от Пловдивския гарнизон.

Община Пловдив

Община Пловдив

Калофер отбеляза тържествено 172-та годишнина от рождението на Ботев (СНИМКИ)

Слово за делото и живота на великия българин бе произнесено от директора на Регионалния исторически музей в Пловдив гл.ас. д-р Стефан Шивачев.  "Ботев не е само велик българин. Той е един от най-великите европейци на новата човешка история. Личности като него се изправят пред света не за да го оставят такъв, какъвто са го заварили, а за да го променят.  Това е достатъчен аргумент за нашата национална кауза да претендира за равнопоставеност в общочовешкия диалог", посочи в словото си Шивачев. И заключи: "Образът на Ботев не може да стои спокойно в позлатени рамки – той е спътник на всеки българин от прохождането до трудните дни на зрелостта. Днес Ботев ни е необходим повече от всякога. Ние помним неговия завет".

Община Пловдив


Пловдив отбелязва 172-та годишнина от рождението на Ботев

На церемонията присъстваха кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет инж.Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“, омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов, районните кметове и много граждани. 

Община Пловдив


Представители на ПФК "Ботев" Пловдив, на юношеския отбор и фенклуба на отбора също поднесоха цветя на паметника.
 

Община Пловдив

[img wide]41036981[/img