Паднали дървета затвориха пътища в Смолянско, порой наводни булеварди
Паднали дървета затвориха пътища в Смолянско, порой наводни булеварди / pixabay.com

Паднали дървета затвориха рано тази сутрин Пътя Смолян – Мугла, както и участъкът между селата Стойките и Широка лъка, съобщиха от дежурната част на Областно пътно управление в Смолян. Екипи на пожарната са премахнали препятствието на пътя Смолян-Девин, но все още се работи в участъка Смолян-Мугла.

„Там дърво е паднало на пътното платно, като е скъсало и електропровод. Надяваме се до час пътната настилка да е свободна за преминаване“, коментираха от пътното управление в Смолян. Според дежурния, проблеми с падащи камъни по пътните платна има в цялата област, като техни екипи разчистват още от малките часове на денонощието. Неприятностите са причинени от интензивните валежи на територията на областта, които се изсипват от вчера следобед.

От ОПУ – Смолян призовават шофьорите да бъдат по- внимателни и да карат със съобразена скорост с пътните условия. На много места пътните платна са наводнени, като по централния булевард на Смолян текат буквално реки.

На няколко пъти прекъсва електричеството в селото, но на този етап имаме ток“, коментира кметът на Мугла Даниела Кубинска. Според заместник областният управител на Смолян Адриан Петров, при тях не са постъпвали сигнали за бедстващи хора или сериозни проблеми в населените места.

Под специално наблюдение поставят две реки в Смолянско, заради очаквания за драстично повишаване на нивата им. Това са река Черна при Смолян и река Върбица в Златоград.

Прогнозата на системата за ранно предупреждение е, че река Арда при Рудозем има вероятност да достигне жълтия праг днес следобед. Водното количество на река Черна при Смолян се очаква да достигне оранжевия праг на внимание във вечерните часове, същото се отнася и за река Върбица в Златоград”, коментира заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров. Според него, са дадени предписания да се наблюдават непрекъсното водните нива на въпросните реки, и да се има готовност изнасяне на техника и евакуиране на хора, ако се наложи.

„Нивата на водните басейни в областта са в нормите и могат да поемат допълнително количество вода и в това отношение нямаме притеснение. Надяваме се да не се стига и до евакуация и изнасяне на техника“, коментира още Петров.

Множество сигнали за паднали дървета и камъни по републиканската пътна мрежа в региона са подадени през последните часове на телефон 112. След падналия обилен дъжд са запушени много отводнителни шахти с паднали листа. Екипите на пожарната и полицията са премахнали дървета от пътното платно на прохода Превала, по пътя за Широка лъка, както и в района на Проглед. Паднало дърво е прекъснало далекопровод за село Мугла. Екип на EVN отстранява аварията, като на този етап Затвора над Смолян е без ток.

От вчера следобеда над Смолянско вали непрестанно, като на моменти интезнивността е доста сериозна, придружен със силен вятър.