Отказват да преразгледат незаконосъобразния списък за приватизация на поликлиниките
Отказват да преразгледат незаконосъобразния списък за приватизация на поликлиниките / Снимка: Даниела Ковачева/

Общинският съвет на Пловдив няма да преразгледа върнатите от областния управител Тодор Петков  решения за Списъка за приватизация на ДКЦ-тата и за годишния план на Пловдивската общинска агенция за приватизация, заяви пред Дарик председателят Илко Илиев. Той посочи, че областният управител е изпуснал с ден законовия 14-дневен срок за внасяне на искането за преразглеждане. Не очаквах, че след такава поредица от почивни дни около националния празник в Общинския съвет ще погледнат толкова формално на такъв обществено значим въпрос, коментира юрисконсултът на областната управа Мария Николова. Тя призна, че вече е изпуснат и срока за директно атакуване на решението в Административния съд.

Тя е категорична, че двете решения – за приватизацията на поликлиниките и за продажбите на фирми, от които ПОАП очаква постъпления, са незаконосъбразни. Към тях липсват каквито и да е мотиви, освен това общината няма и задължителната за такива случаи спорде чл. 8 на Закона за общинската собственост Стратегия за разпореждане с общинска собственост, обясни Николова. Според нея наличието на стратегия е императивно разпоредено дори и при в случая с поликлиниките, където няма отворени приватизационни процедури, а решението касае изготвяне на предварителни правни и икономически анализи.

Имуществото на поликлиниките е в капитала на съответните ДКЦ-та и разпореждането с него трябва да се регламентира в стратегията, посочи юристката на областната управа.

Решенията са законосъобразни, а стратегията ще е необходима едва когато пристъпим към продажби, контрира председателят на Надзорния съвет на ПОАП - юристът Тодор Кръстев.