От УМБАЛ отричат за лекарска грешка при лечението на родилката
От УМБАЛ отричат за лекарска грешка при лечението на родилката / dariknews.bg/ архив

Няма лекарска небрежност и нарушения при лечението на приетата по спешност 27-годишна родилка в УМБАЛ „Св. Георги", категоричен бе ръководителят на Клиниката по акушерство и гинекология проф. д-р Благовест Пехливанов. Той обясни, че отлепване на плацентата е причина за загубата на плода и това е най-тежката възможна патология в акушерството. Тя възниква изведнъж и няма тестове, с които да може да се предскаже появата й и многобройните усложнения, които я съпътстват, допълни проф. Пехливанов. Той е категоричен, че с пациентката не е обсъждано извършването на цезарово сечение (секцио) и че не е имало медицински показания за това.
Вътрешна проверка в клиниката установява, че не отговарят на истината и обвиненията на приятеля на пациентката, че във фаталната нощ нито един лекар не се е отзовал на повикването й.
27-годишната жена е приета в отделението по патологична бременност на АГ клиниката на 21 август в 19:30 ч. заради високо кръвно налягане със стойности 140/100, наличие на белтък в урината и леки отоци. В периода на престой в клиниката при ежедневното трикратно измерване на кръвното налягане са отчетени стойности от 130/80 до 160/100 (еднократно). Паралелно с това два пъти е правена ехография на плода - на 22 и 24 август, като не са установени отклонения в развитието и състоянието на плода, включително и в кръвотока на пъпната връв на плода. Лекарите в АГ клиниката са извършвали и два пъти дневно мониториране на детските сърдечни тонове и не са установили отклонения от нормата. Последният запис на състоянието на плода е от 17:00 ч. на 26 август и също показва нормален статус, обясни проф. Пехливанов.
На следващия ден около 6:00 ч. сутринта 27-годишната бременна съобщава на дежурната акушерка, че при ставане от леглото е почувствала рязка болка в корема, съпроводена с прилошаване. Жената е заведена в родилна зала, където се установява, че бебето е загинало. Причината е внезапно настъпило преждевременно отлепване на плацентата и сериозно смущение в кръвосъсирването, поради което гинеколозите извършват цезарово сечение.
В хода на операцията лекарите установяват тотално отлепване на плацентата с мъртъв плод. Бързата хирургична намеса е запазила матката на пациентката. Направено е преливане на необходимите кръвни продукти.
Поради необходимостта от интензивни грижи и реанимация, след операцията младата жена е настанена в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ). Там продължава медикаментозното регулиране на кръвосъсирването и се преливат нови количества кръв. В момента жената е в добро състояние и животът и здравето й са извън опасност. Предстои тя да бъде върната в Клиниката по акушерство и гинекология, обясни началникът на КАРИТ доц. д-р Чавдар Стефанов. В една критична и изключително бързо развила се ситуация е спасен човешки живот - този на майката, като са запазени детеродните й функции, съобщиха още от болницата.