/ Тина Соколова
Кметът на Община Стрелча Стойно Чачов остава на поста. Това е решението на Окръжния съд в Пазарджик, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Трима съдии решават дали кметът на Стрелча да остане на поста си

Два са главните мотиви. Първият - няма достатъчно доказателства, че Чачов ще се опита да попречи на разследването или да повлияе на свидетели. Вторият - той сам си е пуснал 50 дни отпуск, за да няма съмнения, че ще се опита да въздейства.

Стойно Чачов
Община Стрелча


Роля за този изход на делото изигра и фактът, че прокурор Станка Димитрова промени в хода на заседанието становището си и се отказа да иска отстраняването на Чачов. Това стана разпит на двама свидетели. Те пък опровергаха напълно показанията на други свидетел, който пред разследващите е разказал за среща в кабинета на кмета на 18 март, на която той се заканил: „Нека Икономическа полиция да си свърши работата, пък ще видим“.

Двамата служители увериха пред съда, че такава среща не е имало, макар да се твърди, че и те са присъствали.

Стойно Чачов остава на поста си като кмет на Стрелча

Чачов е привлечен като обвиняем за това, че през 2016 г. е принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност без дата и го е заплашил, че в противен случай ще бъде освободен веднага от работа.

Прокуратурата поиска отстраняване на кмета на Стрелча

Така е злоупотребил с властта си като работодател. Наредил е молбата да бъде заведена с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя. Кметът е с мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, която е внесена.

Разследването на Икономическа полиция по случая продължава.