/ ThinkStock/Getty Images
Районната прокуратура в Панагюрище внесе искане в съда за отстраняване от длъжност на Стойно Чачов, кмет на Община Стрелча.

Обвиняват кмета на Стрелча в принуда само на един служител

Той е привлечен като обвиняем за това, че през 2016 г. е принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност без дата и го е заплашил, че в противен случай ще бъде освободен веднага от работа.

Стойно Чачов
Община Стрелча


Така е злоупотребил с властта си като работодател. Наредил е молбата да бъде заведена с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя. Спрямо Стойно Чачов е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, която е внесена.

Как се стигна до мащабната проверка на полиция и прокуратура в Община Стрелча?

Прокуратурата е поискала отстраняване от длъжност на Чачов заради опасения, че служебното му положение може да създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. Предстои Районен съд-Панагюрище да насрочи заседание по искането на прокуратурата.

Кметът на Стрелча е с обвинение за злоупотреба с власт

Припомняме, че на 12 март Икономическа полиция проведе мащабна акция в сградата на Община Стрелча с претърсване и изземване на книжа и компютри. От пресцентъра на Главната прокуратура тогава обявиха, че повод е сигнал за принуда на 17 служители да подпишат молби за напускане без дата. След като те не бяха намерени, остана обвинението само за тази на автора на сигнала - главният инженер Иван Божков.