Общината ще укрепва опасни частни сгради и ще си прибира парите със съдебен изпълнител
Общината ще укрепва опасни частни сгради и ще си прибира парите със съдебен изпълнител / netinfo

Пловдив ще бъде първата в страната община, която ще започне да укрепва или събаря за своя сметка опасни постройки на частни собственици и след това ще си възстановява парите със съдебни изпълнители. Това ще стане след очакваното в четвъртък приемане от Общинския съвет на специална наредба за опасните сгради, предложена от кмета на район Централен Райна Петрова.

Досега администрацията само издаваше задължителни предписания, но нямаше право да предприема такива действия по отношение на имоти частна собственост. Стопаните пък обжалват в съда наложените санкции, което не води до реално обезопасяване на рушащи се постройки или такива с падащи от тях мазилки и елементи на фасадата. Наредбата вменява на собствениците задължение да осигурят достъп за обезопасяване или събаряне на сградата при наличие на констативен протокол. В случай на отказ това ще става със съдействието на полицията, обясни Райна Петрова. Тя предупреди, че сроковете за събаряне на 4 опасни постройки изтичат през август и районната администрация ще приложи новата схема, ако собствениците сами не предприемат действия. Петрова е категорична, че предвидената схема е в съответствие с последните поправки в Закона за устройство на територията.

От 2000 до 10000 лева сава глобата за собствениците на опасни сгради, ако те непосредствено застрашават здравето и живота на гражданите. Досегашният максимален размер на санкцията бе 5 пъти по-нисък.