Община Пловдив с предложения за промени в Закона за културното наследство
Община Пловдив с предложения за промени в Закона за културното наследство / Дарик архив
Община Пловдив с предложения а промени в Закона за културното наследство
85452
Община Пловдив с предложения а промени в Закона за културното наследство
  • Община Пловдив с предложения а промени в Закона за културното наследство

Общините да приемат част от работата на Националния институт за паметниците на културата – по водене на регистър за тях, деклариране и съгласуване – това е само едно от предложенията на община Пловдив за промяна в Закона за културното наследство, за които ще настоява местната администрация. Това съобщи пред Дарик кметът на града инж. Иван Тотев.

В най-стария жив град в Европа местната администрация среща сериозни проблеми, свързани със сградите, които са паметници на културата, допълни кметът на Пловдив.

Подобна е ситуацията и с разрушения склад в Тютюневото градче, който фокусира общественото внимание в последните дни.

Едно от решенията на проблемите, свързани със рушащите се сгради – паметници на културата, които са частна или неизяснена собственост, е децентрализацията на процедурите, е становището на пловдивското кметство.

Днес представители на пловдивската община, сред които заместник кмета Димитър Кацарски, участват в дебати в Парламента по промените в Закона за културното наследство. С тях ще бъде запознат и министъра на културата, който днес е в Пловдив, за да провери ремонта на Драматичния театър след пожара на сцената му преди 2 години.