Нови 2 секции за предстоящите избори откриват в Пазарджик
Нови 2 секции за предстоящите избори откриват в Пазарджик / Дарик архив

Две допълнителни секции ще бъдат открити в Пазарджик за предстоящите президентски избори и национален референдум, съобщиха от общинската администрация. Те ще бъдат в училищата „Васил Друмев” и „Георги С. Раковски”. Разкриването им е заради изискване на Изборния кодекс за брой гласоподаватели, упражняващи правото си на глас в една секция.

До 16 септември ще бъдат обявени заповедите местата за обявяване на избирателните списъци и местата за гласуване, които ще бъдат качени и на сайта на общината. Предварителните избирателни списъци ще бъдат обявени публично и качени на интернет страницата на Общината до 26 септември. С промяната секциите в общинския център стават 91, а в селата – 54.

С последните промени в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс гласуването вече е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.

Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид се заличават от избирателния списък за следващите избори и се вписват в списъка на заличените Те ще могат да гласуват на следващи избори, след като подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до общинската администрация  по постоянен адрес, припомнят от общината.