Ден на толерантността
Ден на толерантността / netinfo
Фотоизложба в Световния ден на етническата толерантност
Тематична фотоизложба “ГОДИНАТА НИ ЗАЕДНО” ще бъде открита довечера от 18.30 часа в изследователски център-музей “Тракарт” в СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ЕТНИЧЕСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ. Събитието се организира от етнически общности с най-стара история в Пловдив, представители на Фондация “Заедно”.

Фотосите ще бъдат разположение на 4 нива и ще могат да се разгледат от пловдивчани и гостите на града до 20 ноември. Разходката започва с „Машината на времето“, която ще ни напомни за посланията на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, известен още на древните пътешественици и средновековни летописци като конгломерат от етноси, които живеят заедно в мир и разбирателство. Пловдив съхранява културното наследство на много народности, наследство, което е част от историческата ни памет и трябва да се пази и от поколенията след нас.

Първото ниво, където в новия изследователски център на Тракарт е разположено „Изкуство от страната на Догоните”*, ще е посветено на познанията, които предават съвременните представители на различните общности. Понякога някои забравени факти разкриват една цяла нова вселена пред нас.

Второто ниво ще е “нашият дом”.

В обкръжение от праисторически артефакти от „КУЛТУРА МАРИЦА” ще се докоснем до онази атмосфера, която събира всяко семейство край огнището, символът на всеки дом, независимо дали е строен преди 8000 години или днес.

Преходът към културата и обичаите, които разкриват идентичността ни, но и ни свързват, ще е на третото ниво, а четвъртото ще разрие пъстрата ЕТНО КОЛЕКЦИЯ от разнообразния културен живот на общностите. През 2016-та и 2017-та година етносите осъществиха заедно над 30 изложби, музикални и тематични вечери, благотворителни събития и проекти, които вече са част от културният живот на града. Посетителите ще могат да усетят енергията, която е необходима, за да се “вдъхне живот” на всичко и с която може да “диша” градът.
 
Още от най-древни времена двете енергии, определящи жизнения цикъл на хората, са били слънцето и земята. Точно тук, на 4-то ниво, сред артефактите, които пази “Тракарт”, може да се открият именно символите на слънчевото Божествено начало и на Богинята-Майка – земното начало:  символика, която е в основата на всички духовни учения и носи мъдростта на живота. 

*Само допреди един век догоните са били напълно неизвестни за света. През 1931г. френският етнограф Marcel Griaule случайно открива етническата група и остава поразен от техните познания за вселената, които те си предавали от поколение на поколение. Догоните се заселват през XV век на територията на днешната държава Мали, Западна Африка.