Над 300 калинички празнуват в Асеновград
Над 300 калинички празнуват в Асеновград / netinfo

Над 300 момиченца се очачква да се включат тази година в ритуала "Калиница", съобщиха от общин Асеновград.

По дългогодишна традиция, на църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител (Еньовден) момичета на възраст от 3 до 12 години, облечени в снежнобели сватбени роклички, отбелязват слънчевия празник с разнообразни ритуали.

На Еньовден се чества началото на лятото. Денят е свързан с един от най-почитаните светци в християнския календар - Свети Йоан Предтеча, който кръстил Иисус Христос във водите на река Йордан. Празникът съчетава езичество и православие, но според асеновградски свещеници в този ден официално малките момичета се въвеждат в храма.

Еньовденският празник започна още вчера следобед в Етнографската къща, където малките калинички оставиха нишаните си, за да престоят в „мълчана” вода под звездите. Рано тази сутрин децата отново ще гостуват на Етнографската къща, за да чуят наричанията на нишаните за здраве и благополучие на своите приятели.

След това всички ще преминат през еньовденския венец, оплетен от 77 билки и половина,както гласи народната традиция, и ще отпият от лечебната отвара на известния асеновградски билкар бай Кольо.

В 9 часа всички деца се отправят към параклиса „Св. Богородица – Въведение” под звуците на автентичната детска песничка „Вижте нашата калиничка, колко е красива”. След тържествената църковна служба празникът ще продължи с концерт на вокална формация «Калина- Малина» ,с подаръци и лакомства за децата в Градския парк от 11 часа.