/ DarikNews
Първите сергии с мартеници вече се разположиха на главната улица в Пловдив. От общината са предвидили отново възможност търговци и производители да изложат своята  стока на пл. "Стефан Стамболов", до общината, а също и на останалите традиционни за това места по центъра - пл. "Централен", Римския стадион, градинката на Джумаята и Малката главна. 

Направете мартеници от гайтан и участвайте в конкурса на музей „Етър” (СНИМКИ)

Поне 200 майстори и търговци на мартеници очакват от общината да разпънат сергии в центъра на града под тепетата. 226 са местата, на които може да стане това, поясниха от администрацията. Дневната такса е 5 лв. с ДДС за 2 кв.м площ. 

DarikNews

На площада пред общината вече са изнесени щандове с ръчно направени мартеници - гривни, с полускъпоценни камъни и мъниста, от вълна, коприна и памук. Жителите и гостите на Пловдив се спират, за да огледат и да проучат цените, на които тази година ще купят своя подарък към близки и приятели за Баба Марта. 

Канят старозагорски деца да участват в конкурс за мартеници

Възможностите са много - от традиционните усукани бели и червени конци на цени по 10, 20 или30 стотинки бройката, през по-творчески изпипаните гривни за 1.00 до 3.00 лева, колиета, медалиони, брошки, както и любимите Пижо и Пенда, пискюлите и плетените мартенички. 

Разрешителни за продажба все още може да се вземат от общинската администрация, а също и от районните кметства, поясниха от общината.