/ ThinkStock/Getty Images
5-годишното дете от Русия, което бе ударено от сноубордист и получи сериозна травма, излезе от кома, съобщиха за Дарик от УМБАЛ “Св.Георги“ в Пловдив. Момчето продължава лечението си в медицинско заведение в Русия, където е било транспортирано миналата седмица.

Подобрява се състоянието на детето, пострадало на писта в Пампорово

Руските медици са дали висока оценка за работата на своите колеги от Интензивно, отделни към Детска хирургия, към УМБАЛ “Св.Георги“ – Пловдив, където близо месец се бориха за живота на детето и успяха да го изкарат от тежкото състояние, в което беше.

Инцидентът стана на 5 февруари по обяд,в района на писта „Снежанка 6“, известна като „зелената писта“. Вследствие на сблъсъка, детето бе с черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. След като му бе оказана първа помощ от медиците в Смолян, то бе транспортирано за лечение в пловдивската болница.

Дете е с опасност за живота след инцидент в Пампорово

От началото на зимния сезон спасителите от Планинската служба в Пампорово са се отзовали на 280 сигнала за помощ, като е забелязана тенденция травматизмът по белите писти по време на празниците да расте. Най-много инциденти са станали по Коледа и Нова година. Покрай националния празник 3 март, спасителите са се отзовали на осем сигнала за два дни. "Има повече туристи и инцидентите са повече, което е нормално, отбелязват спасители.

"Все пак ски спортът е опасен. Най-натоварената е „Снежанка 6" за начинаещи скиори, където има най-много хора. Общо взето може да се каже, че 80% от случаите са на нея“, каза началникът на ПСС-Пампорово Димитър Масурски. Най-често, скиорите не преценяват способностите си.

"Пампорово "АД ще подсигури хеликоптер за транспортирането на пострадалото дете при нужда

„Неправилен избор на пистата, след това прекалено много хора като се съберат в един момент, има участъци, в които пистата става тясна и се създават предпоставки за травми. Общо взето не се спазва скиорският кодекс най-вече, който казва ясно, че скиорът трябва да пази спускащият се пред него“, добави още Масурски.

В Пампорово инцидентите са значително по-малко в сравнение с големите курорти. Една от причините за това са мобилните ски патрули, които следят за сигурността. Те могат да блокират лифт картата и да изведат от ски зоната нарушителите.