Момченце е първото бебе за Новата година
Момченце е първото бебе за Новата година / Дарик архив

Момче е първото бебе за 2016 в АГ „Весела“. То проплака в родилния дом точно в 00.00 на 01.01., което според медиците се случва изключително рядко. Щастливата майка е 20-годишната Златка Кирова, която ражда нормално, а детето, трето поред за нея, още не е получило своето име. Към момента новородените за 2016 г. във „Весела“ са две.

Над 600 бебета са се родили през 2015. Възрастта на родилките варира между 14 и 45 години. Гинеколозите често консултират бременните по различни въпроси, вълнуващи бъдещите майки, информираха от АГ заведението.

На всички жени – много здраве и срещи с гинеколозите само по повод профилактични прегледи, на кандидатките за бъдещи майки – успех! Това пожела в първите часове на 2016 началникът на АГ „Весела“ проф. д-р Петър Петров.

В родилното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" минута след полунощ е проплакало първородния син на 32-годишната Силвер от Куклен – малкият Илкай. Майката е медицинска сестра. Минути след 7 часа тази сутрин още едно бебе е дошло на бял свят - Веселина, която е второ дете на майка си Веселина Павлова от с. Отец Кирилово. И майките, и бебетата се чувстват добре, увериха от болницата, където до края на деня очакват още 2 бебета да се появят на бял свят.

Минута след 12 часа е проплакало и момченцето на 20-годишната Златка Кирова от Пловдив. Бебето е родено в МБАЛ "Св. Мина" и е поредното дете в семейството. В 11,23 ч. там се е родило и първото момиченце на 18-годишна майка от с. Пищигово.

Момиченце е първото родено бебе за Новата 2016-а година в МБАЛ „Пловдив“. Малина проплака в 9,48 ч. на 1-ви януари, тежи 2610 грама и е дълго 48 см, съобщи дежурният лекар в отделението по акушерство и гинекология д-р Владимира Петрова. Малката е шестото дете за 25-годишната майка от с. Трилистник. Раждането преминало нормално – майката и бебето са добре. Според народните поверия, ако първото дете в Новата година е момиче, тя ще е мирна и плодородна, припомниха от отделението.

От същия пол е и последното родено през 2015-а година дете. Руска дошла на бял свят с тегло 2850 грама и с ръст 48 см. Тя е първото бебе за 15-годишната майка от Раковски и също е родена нормално. На същата възраст е и родилката, дала живот на предпоследното дете - момченце, което докторите от дежурния екип в гинекологията на МБАЛ „Пловдив“ хванали в 21,15 ч.

Руска е 1233-то раждане за миналата година. Акушер-гинеколозите отчитат спад спрямо 2014 г., когато в отделението са проплакали 1491 деца.